"Al kødets gang"

Man skulle jo umiddelbart mene, at en god lang sommerferie ville være lig med en masse skøn læsetid...jo bevares men det er også lig med en masse skøn familietid, spille spil-tid. hækle-tid, se tour de france tid og meget andet.

Derfor kommer der først nu et nyt pip fra mig.

Jeg har denne gang kastet mig over en krimi...og hvilken en ….


"Al kødets gang" skrevet af Ambrose Parry
Modtryk, 2018

Vi befinder os i Edinburgh og året er 1847. Byen emmer af fremskridt og udvikling men også af fattigdom og elendighed. Skellet mellem rig og fattig er til at få øje på.
I bydelen Old Town lider en række unge kvinder en grum og smertefuld død, men på grund af deres ringe sociale status, er det ikke en sag der optager hverken den almene befolkning eller ordensmagten særlig meget.

På samme tidspunkt påbegynder den medicinstuderende Will Raven et elevforløb hos den anerkendte professor i obstetrik - James Simpson. 
Will får en meget uheldig start på bekendtskabet med sin nye mentor og dennes husholdning, da han overfaldes af en lånehaj på vej derhen. Dette overfald beror på alt andet end en tilfældighed....

Da Will flytter ind hos Simpson møder han tjenestepigen Sarah Fisher, der ikke er som piger på den tid var flest. Hun er kvik og belæst og stræber efter viden og bedre rettigheder for kvinder.
Mildt sagt kommer de to ikke særlig godt fra start, men hurtigt går det op for dem, at de begge har store interesser i sagen om de døde kvinder og så kan man jo vælge at modarbejde hinanden eller at samarbejde.

"Al kødets gang" er ikke for sarte sjæle. Den rummer en masse ondskab og meget grafiske beskrivelser af den tids fødselsrelaterede udfordringer. Den maler et historisk interessant billede af tiden, hvor den foregår og gennem nogle meget vellykkede miljøbeskrivelser, formår forfatterne at få læseren til at føle, at man står midt i det stinkende Old Town med al dens elendighed og forfald.

Persongalleriet er vellykket og meget alsidigt, der er både de stereotype figurer (JA der er faktisk en butler med... men NEJ det er ikke ham der har gjort det...), men også de finurlige og uslebne så som Sarah, som giver bogen et forfriskende skær over sig.

Forfatternavnet et en pseudonym for ægteparret Christian Brookmyre og Marissa Haetzman, som med deres baggrunde som krimiforfatter og forsker i anæstesi (læren om bedøvelse) har deres facts i orden. Dette kan mærkes i de medicinske beskrivelser i løbet af bogen, den bliver aldrig overdrevet og urealistisk - om end der dog er beskrivelser min fantasi godt kunne have levet lykkeligt videre uden.

Jeg glæder mig til at følge denne krimi-duo. Det er nemlig meldt ud, at det er meningen at dette er første bind i en serie om Will og Sarah .. jeg venter i hvert fald i spænding... og anbefaler varmt bogen... hvis man altså ikke er for sart, for den er IKKE for sarte sjæle.*****

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

"Et rigtigt liv" af Katrine Marie Guldager

"Med alle midler" af Thomas C. Krohn